marije-kleinVan 0 tot 18

Als kind al doe ik niets liever dan helemaal opgaan in een boek en zelf kleine verhaaltjes schrijven. Ik vergeet dan alles om me heen, het heeft iets magisch. Die liefde voor taal en tekst blijft. Voor altijd.

Aan de studie

In 2001 rond ik de opleiding Tekstschrijven af aan de Hogeschool Inholland, richting tijdschriftjournalistiek.
Een creatieve studie met vakken als proza- en scenarioschrijven, maar ook literatuur en redigeren.

Dít wil ik

Tijdens mijn stage bij het meidentijdschrift Tina ontdek ik dat er nog een belangrijke stap volgt na het schrijven van een tekst. Peuteren aan een zin, de opbouw scherp krijgen, een creatieve kop verzinnen… Op deze redactie doen we dat allemaal zelf. Al snel weet ik: dít kan ik, dit vind ik leuk en dit wil ik. Een eindredacteur is geboren.

Wat een mooi vak

gedicht-over-taalEen halfjaar voor mijn afstuderen sleep ik mijn eerste baan in de wacht: ik vervang de redacteur Boeken & Albums bij Tina tijdens haar verlof. Meteen daarna volgt mijn eerste vaste baan: eindredacteur bij het tijdschrift Yes. Hier ontwikkel ik me tot een allround tekst- en eindredacteur. Ik redigeer teksten, maak (tussen)koppen, intro’s en streamers, lees teksten na en corrigeer lay-outs. Ook vervang ik de chef redactie bij afwezigheid. Ik heb mijn eigen postrubriek (dat bestond toen nog…) en combineer eindredactie met het schrijven van artikelen, interviews en persoonlijke verhalen.

Coördineren

In 2005 word ik teruggevraagd bij mijn eerste liefde: het weekblad Tina. Ik ga aan de slag als coördinator eindredactie & strips en word een jaar later chef redactie. Ik stuur redacteuren en freelancers aan, lees en beoordeel artikelen, ideeën en strips, maak coverteksten, bedenk creatieve invalshoeken en help met het opzetten van de nieuwe site. Ook ben ik contactpersoon voor alle kinderboekenuitgeverijen.

De diepte in

Het zélf in een artikel duiken en de hele dag met taal en tekst bezig zijn, blijft trekken. Als het tijdschrift Tina in 2008 grondig gaat reorganiseren, besluit ik dat het tijd is voor een nieuwe stap. Ik krijg de kans om me nog meer als eindredacteur te ontwikkelen bij het tijdschrift Esta, binnen een tekstredactie waar hoge eisen worden gesteld. Ook vervang ik de coördinator eindredactie.

esta-magazines

Spin in het web

In september 2008 word ik de nieuwe eindredacteur van Groter Groeien, een tijdschrift voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Hier ben ik ‘chef saus’; verantwoordelijk voor de tone of voice van alle uitingen binnen en buiten het blad. Ik maak een nieuwe tekststandaard tijdens de ingrijpende restyling, lever artikelideeën aan, schrijf coverteksten, verzin creatieve, speelse en ontroerende (tussen)koppen, intro’s en streamers en begeleid freelance eindredacteuren. Ook coördineer en schrijf ik mijn eigen (kinder)boekenrubriek Leesvoer.

groter-groeien-magazines

Multimediaal

Ik leer multimediaal denken en maak de stap van alleen print naar de combinatie print/site/social media/apps. Content leveren, daar draait het om. Bij elke uiting kijk ik steeds weer welk medium – of een combinatie ervan – geschikt is.

Boeken

In februari 2012 groeit een toevallige tweet uit tot een heel nieuw initiatief. Samen met Manon Müller-Jansen richt ik twitterleesclub @LeesTweeps op. Het idee? Een leesclub waarbij je samen een boek bespreekt, maar dan vrijblijvend en gewoon vanuit je luie stoel: via Twitter. Daarnaast initiëren we extra activiteiten zoals acties met uitgeverijen en chatsessies met auteurs. Aantal volgers tot nu toe: 1230.

quote-zwart-when-nothing-is-sure

Het einde? Nee hoor

In januari 2013 valt na bijna dertig jaar het doek voor Groter Groeien. Uitgeverij Sanoma wil zich binnen het parenting-segment meer focussen op andere titels en initiatieven. Jammer? Ja. Hadden wij als redactie nog heel veel plannen en dromen? Ja. Houdt het dan hier op? Nee! Ik sla een andere richting in en begin voor mezelf. Een nieuwe stap die me heel veel energie geeft!

stippellijn-paars

Een paar voorbeelden van artikelen die ik heb geschreven en/of gecoördineerd
(PDF-bestanden).

 

Groter Groeien - Gespot Eten

Leesvoer03  Groter Groeien - Prinses Laurentien

Leesvoer01
S45C-113011716420

stippellijn-paars